2030-sekretariatet släpper idag sin prognos för hur fordonsparken kommer att se ut 2030. I prognosen utgör laddbara fordon en tredjedel, medan fordon med förbränningsmotorer som drivs av biodrivmedel, inklusive vätgas och biogas, dominerar.
– Vi behöver värna om mångfalden, kommenterar Jakob Lagercrantz, VD på 2030- sekretariatet. Sverige har det globalt tuffaste klimatmålet för transportsektorn, om vi inte förstår vikten av att kombinera lösningar riskerar vi att missa målet.
I prognosen räknar 2030-sekretariatet med omkring 1,7 miljoner laddbara fordon 2030, och drygt tre miljoner fordon som använder biobaserade drivmedel och förbränningsmotorer.
Sverige leder idag utvecklingen inom transportsektorn, med just biodrivmedel och biogas som dominerande klimatlösningar. I rapporten listar 2030-sekretariatet tre områden som skulle kunna hota den svenska utvecklingen:
- Det ena är tillgången på hållbara rena biodrivmedel. Här måste Sverige och EU bidra till att produktionen ökar kraftigt. Idag ser vi globalt små investeringar i biodrivmedel med några undantag.
- Det andra är synen på biodrivmedel i EU och hur det påverkar lagstiftningen.
- Det tredje är teknikutvecklingen, och hur upphandlingen styr med tydliga krav på
låga emissioner från den egna bilflottan.
I prognosen finns inte vinsten av transportsnålt samhälle, dvs ett mer resurseffektivt utnyttjande av våra fordon, medtaget.
– Sverige må ligga i framkant kring biodrivmedel och eldrift, kommenterar Anna Lindén, ansvarig för mobilitetslösningar på 2030-sekretariatet. Men när det gäller smarta lösningar för att transportera oss, vare sig det är digitalt eller på väg, ligger vi efter.
Prognosen finner ni här.
För ytterligare information, kontakta:
Jakob Lagercrantz, jakob.lagercrantz@2030sekretariatet.se. 070-817 38 08
Anna Lindén, anna.linden@2030sekretariatet.se. 070-753 62 74
http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/2030-sekretariatets-prognos-foer-bilparker-2030-laddbara-fordon-en-tredje-del-av-bilparken-biodrivmedel-dominerar-2965544
Tillbaka till startsidan »