Konferensen Arctic Solar 2020, som hålls i Piteå den 25 mars, är en del av projekten Arctic Solar och SunCold. Arctic Solar syftar till att öka investeringstakten i solel bland små och medelstora företag i norra Sverige medan SunCold tar fram riktlinjer för solel i nordliga förhållanden. Konferensen har ett både nationellt och internationellt perspektiv och som deltagare kommer man att kunna ta del av allt från paneldiskussioner om utbildning och certifiering av solelinstallatörer till föredrag om möjligheterna och utmaningarna med solel i Alaska.
Konferensen har i år flera internationella föreläsare men bjuder också på resultat från den världsunika anläggningen Solvåg Piteå, som är ett forskningsprojekt i skärningspunkten mellan arkitektur, teknik, energi och design.
Det regionala EU-projektet Arctic Solar startades eftersom solel är relativt outvecklat i Norrland, samtidigt som studier som PiteEnergi gjort tillsammans med Luleå tekniska universitet, RISE ETC och det norska forskningsinstitutet Norut visat att snö och kyla haft en gynnsam effekt på solelanläggningar i regionen. Samverkansprojektet, där Piteå Science Park är projektägare och PiteEnergi är med som partner, är nu inne på sitt tredje år, men Anna Mård från Piteå Science Park säger att de hoppas på ett
uppföljningsprojekt.
Kunskapsspridning
Arctic Solar handlar om att få fler företag att investera i solel och de har i projektet jobbat mycket med kunskapsspridning.
– Vi har varit runt i alla kommuner i Norrbotten och informerat. Vi har haft frukost- och lunchseminarier där vi har pratat om hur solel fungerar, vad man ska tänka på och om man behöver tillstånd, säger Anna Mård och tillägger att de har försökt att ha med företag som redan har investerat i solel och som har kunnat berätta om sin resa. Hon talar också om att de har jobbat lite extra mot vissa målgrupper.
– Vi har haft fokus initialt mot lantbruk, som ofta är de första som väljer att investera, säger Anna Mård och nämner att de även har jobbat mot campingplatser, fastighetsägare och elintensiv industri. Dessutom påpekar hon att de har givit råd-givning till nystartade företag, huvudsakligen till installatörer som har börjat sälja och montera solpaneler på framförallt privatmarknaden.
Internationella talare
Temat för årets konferens är solel i nordiska förhållanden. Den första halvan av dagen är på svenska medan andra halvan av dagen är på engelska, eftersom de då har internationella talare från IEA (International Energy Agency) PVPS Task 13.
– Det kommer talare från USA, Tyskland, Danmark och Norge, säger Anna Mård.
Hon beskriver att de bland annat kommer att prata om hur solelanläggningar ska utformas i snörika regioner och hur dubbelsidiga moduler fungerar på olika breddgrader.
– Solcellsmoduler, montagesystem och andra komponenter är anpassade efter förutsättningarna på de hittills stora marknaderna för solel och det behövs mer kunskap och förståelse för hur anläggningar ska utformas för att fungera optimalt på nordliga breddgrader, förklarar Anna Mård.
Parallella spår
Både före och efter lunch kommer det att finnas parallella spår där man själv får välja inriktning.
Före lunch finns ett spår som handlar om arkitektur och design, som till exempel tar upp hur man ska tänka kring byggnadsintegrerade solpaneler för att det ska bli snyggt, och två spår som är mer teknikinriktade. Det ena är en paneldiskussion om hur kvaliteten på framtidens installationer ska säkras och det andra är en paneldiskussion med energibolag och nätforskare om vart vi är på väg när det gäller solceller, elnät, laddning och elbilar.
– Vi försöker hålla det på olika nivåer så att det ska passa en stor publik, från forskare och kommersiella leverantörer, installatörer och fastighetsägare till de som är allmänt intresserade av hållbarhet och solenergi, som energi-rådgivare och så vidare, säger Anna Mård.
Solvåg
Under konferensen kommer Anna Malou Petersson från RISE ETC att presentera resultat från forskning på solelparken Solvåg via projektet SunCold. Solvåg byggdes för att testa dubbelsidiga solpaneler, som fångar solinstrålning både på modulens fram- och baksida. Resultaten handlar om vilka lutningar och riktningar som är bäst sett till årsproduktionen och hur fort denna typ av modul blir snöfri. Anna Malou kommer även att presentera riktlinjer för när man bör använda olika typer av solceller och monteringar för fastigheter och bostäder.
Solelparken Solvåg på universitetsområdet i Piteå invigdes av energiminister Ibrahim Baylan i samband med Arctic Solar-konferensen 2018. Anna Mård berättar att Solvåg ritats av Björn Ekelund, som är lektor vid Luleå tekniska universitet och arkitekt på Warm in the Winter. Han har forskat på hur man kan jobba med arkitektur och gestaltning för att energianläggningar ska bidra till den plats där de står. Utformningen av Solvåg har bidragit till att lyfta universitetsområdet och parken fungerar både som en grön park och social mötesplats, samtidigt som det är en forskningsanläggning för tre olika forskningsprojekt.
– Solpanelerna står på en ramp så att de ska vara tillgängliga för både barnvagnar och rullstolar och man kan gå en promenad längs trädäcket, påpekar Anna Mård.
https://www.energinyheter.se/20200305/21574/arctic-solar-2020-konferens-solel-i-nordiskt-klimat
Tillbaka till startsidan »