Emissionen startar på den norska finansieringsplattformen Folkeinvest den 10 augusti. Men det finns redan möjlighet att anmäla sig i förväg eller anmäla sitt intresse.

– Det här är ett nytt sätt att samla in pengar. Vi kallar båten Electric Folkboat, så crowdfunding genom Folkeinvest, där alla kan delta, är perfekt för oss, säger medgrundaren Joachim Bekkevold Hansen.

Pengarna ska användas för att ta fram gjutform för massproduktion, CE-godkännande, testning och tillverkning av de första båtarna.

Electric Folkboat är en klassisk båt med modern teknik. Solceller på taket bidrar till laddningen och med försiktig körning klarar du dig alldeles utmärkt på laddningen från dessa under sommarsäsongen.

Båten kan även laddas på ett vanligt landströmsuttag och räckvidden för toppmodellen med 45 kWh batteri klarar lätt sträckan Arendal-Hirtshals med marginal, ett avstånd på ca 85 sjömil.

– Den resan tänker vi ta som en del av sjösättningen av båten. Det kommer att ta bort de flestas räckviddsångest, säger Ståle Sørensen, ytterligare en medgrundare av företaget.

Electric Folkboat har planerad lansering under nästa år men den har redan förbeställningar och en lång intresselista med potentiella kunder från hela Europa.

Tekniska data: ELEKTRISK FOLKBÅT
Längd: 7,99 meter
Bredd: 2,76 meter
Vikt: 2500 kg
Max hastighet: 6,8 knop
Drivsystem: 2 st Arka Aquatro 4KW styrbara motorpodar
Batteri: 15kWh / 30 kWh / 45 kWh
Solceller: 960 w/p
Räckvidd: ”Oändlig” med solceller