PRESSMEDDELANDE
Barn som vistas på förskolegårdar i nära anslutning till trafik och trafikerade miljöer är särskilt utsatta för luftföroreningar. En ny studie visar att halterna av hälsofarliga partiklar i många fall överskrider miljömålen i dessa utemiljöer. Barns hälsa påverkas allvarligt enligt uppskattningar i studien.
Partikelhalterna i luften som mätts på förskolegårdar i trafikutsatta miljöer når i många fall hälsoskadliga nivåer. Det visar studien Luftföroreningshalter på förskolegårdar som genomförts av Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, på uppdrag av Naturvårdsverket.
– Barn är särskilt känsliga, de får i sig mer luftföroreningar i förhållande till sin kroppsvikt än vuxna. Exponering för luftföroreningar tidigt i livet riskerar att ge livslånga konsekvenser för fysisk och mental utveckling. Därför är det viktigt att ta hänsyn till luftföroreningar i planering och tillsyn av den miljö barn vistas i, säger Siiri Latvala, handläggare som arbetar med luft och hälsa på Naturvårdsverket.
Skattningar i studien visar att luftföroreningarna i Malmö är en bidragande orsak till 15 procent av de barn som föds med låg födelsevikt, 4 procent av de som drabbas av autismspektrumstörningar, 20 procent av de som drabbas av bronkit, och 12 procent av de barn som drabbas av astma.
– Miljömålen är satta för att vi ska ha så ren luft att människors hälsa inte skadas. Där är vi inte idag. I många kommuner i landet behöver utsläppen från trafiken minska för skydda människor och inte minst barnen, säger Roger Sedin, enhetschef på Naturvårdsverkets luftenhet.
Halten partiklar i luften gick ner drastiskt genom den kraftigt minskade trafiken i Malmö under Covid-19 restriktionerna. Om de minskade halterna blev långsiktiga skulle man se positiva förändringar i barnens hälsa, visar hälsokonsekvensberäkningar i studien. Låg födelsevikt skulle minska med 6 procent och 4 procent färre barn skulle drabbas av bronkit.
Flertalet kommuner saknar aktuella mätdata om luftföroreningar. Trots att intresset och engagemanget för att säkerställa hälsosamma utemiljöer för barnen är stort, har mycket få kommuner kännedom om luftkvalitén i anslutning till kommunens förskolor är andra slutsatser i studien.
Studien består av en kunskapsinventering kring luftkvalitén på förskolebarns utemiljöer bland landets kommuner och luftföroreningsmätningar och hälsokonsekvensanalys på förskolegårdar i Malmö. Mätningar av kväveoxid (NO2) samt partiklar (PM10 och PM2,5) på de tio mest luftföroreningsdrabbade förskolorna i Malmö pågick mellan hösten 2018 till våren 2020.
Läs mer:
- Luftföroreningshalter på förskolegårdar (rapport på Södra sjukvårdsregionens webbplats)
- Luft & miljö 2017 – barns hälsa. Om luftmiljö och svensk luftövervakning.
Kontakt:
Siiri Latvala
handläggare Naturvårdsverket
010-698 16 54
Siiri.Latvala@Naturvardsverket.se
http://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Halsoskadliga-nivaer-av-luftfororeningar-pa-forskolegardar/
Tillbaka till startsidan »