Hur skall bilindustrin och bilägarna förhålla sig till denna oreda av skatteregler som aldrig verkar få något slut, undrar insändarskribenten.
Förra sommaren genomfördes en drastisk förändring av fordonsbeskattningen för nya bilar. Det nya bonus-malus-systemet som straffar törstiga bilar och gynnar snåla. Men vid årsskiftet ska skatten ändras igen, fast bara kanske. Och sedan, om ytterligare ett år sker ännu en ändring, fast bara kanske. En sak är säker, det har varit panik i regeringskansliet.
Det är inte helt lätt att hänga med i alla turer i beskattningen av våra bilar. Under hösten skall ca 50 000 tjänstebilar bytas ut så det börjar bli hög tid att fatta beslut om vilka fordon som skall köpas in.
Och för att göra det är det förstås avgörande att veta hur bilarna skall beskattas och vad det i sin tur betyder för företagens kostnader och förmånsvärden för tjänstebilarna.
Orsaken är den nya mätmetoden för bilars utsläpp. WLTP ( Wordwide harmonised Light vehicles Test Procedure), som införs stegvis inom EU och som gäller alla bilar från årsskiftet. Den ersätter NEDC ( New European Driving Cycle), som är en uttjänt metod som sämre speglar förbrukningen vid verklig körning.
Förändringen är bra eftersom WLTP mer liknar verklig körning men testmetoden innebär dock att utsläppssiffrorna för CO2 ökar med ca 20-25 procent trots att bilarna är exakt desamma. Regeringen beslutade därför också om att det skulle göras en översyn i god tid under 2019 för att se om WLTP-testets nya avgasvärden skulle inneära en skattehöjning som slår alltför hårt eller snett. I så fall skulle justeringar göras. Så långt är saken tämligen enkel.
Men sedan kom de segdragna regeringsförhandlingarna och en januariavtalets 73-punktsprogram innebär att bonus-malussystemet ska förenklas och förstärkas till 2021. Detta är alltså en skärpning utöver den skattehöjning har med övergången till utsläppsnivåerna enligt WLTP som med stor säkerhet innebär ytterligare höjning av fordonsskatten.
Då blir läget följande:
Först hade vi en förändring av fordonsskatten förra sommaren på grund av bonus-malus.
Sedan sker en förändring vid årsskiftet på grund av WLTP.
Därefter sker ännu en förändring vid nästa årsskifte på grund av januariavtalet.
Hur skall bilindustrin och bilägarna förhålla sig till denna oreda av skatteregler som aldrig verkar få något slut.
10 leasingbilar
https://transition.meltwater.com/cus/follow/20190802.fYSxsE0Gls.0
Tillbaka till startsidan »