Den kompakta suven från Toyota kommer nu med en starkare drivlina och en app som hjälper föraren att träna i hybridkörning. Elhybriden C-HR ger både en garanterat sladdlös och kvick, smidig körning och som grädde på moset har bilen en snål bränsleförbrukning och låga utsläpp.
På väg från idylliska Cascais njuter vi inte bara av utsikten över de höga azurfärgade och vitskummande vågorna som drar in över stränderna längs kusten. Vi passar också på att köra ner på en stenig sand med välpackad sand för att se hur Toyotas lilla kompaktsuv klarar utmaningen med underlaget. Det går alldeles utmärkt trots att jag sladdar runt lite för att kolla om vi kan fastna i sanden – icke då. Efter välförrättat varv gäller det bara att hålla tungan rätt i mun för att manövrera mellan stenbumlingarna upp till vägen utan att skrapa bilen.
Toyotas elhybrid C-HR lanserades 2016 och har nu fått en ansiktslyftning, både i form av en starkare drivlina, ett uppdaterat multimediesystem tillsammans med My T-appen och en del nya designdetaljer. C-HR blev en mycket populär Toyotamodell redan när den lanserades och hittills har 120 000 bilar sålts i Europa – inte så konstigt eftersom efterfrågan på sådana här bilar med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp bara växer.
Inget sladdkrångel
Det som är skönt med elhybrider är att man slipper hålla på och krångla med sladdar och laddstolpar. Elhybridbilar använder bensinmotorn för att ladda elmotorns batteri under körningen, men också inbromsningar och tomgång kan ge laddning. Kör du i långsamt tempo i stan eller på småvägar så går det att ta sig fram på ren eldrift, och det finns ett EV-läge som gör att man kan tävla med sig själv om att köra så snålt som möjligt. Toyota är en pionjär på elhybriddrift – redan 1997 lanserades elhybridernas moderskepp, Prius.
Man kan välja mellan en 1,8-liters och en 2,0-liters bensinmotor.
I Sverige kan du som är sugen på en C-HR välja mellan en 1,8-liters och en 2,0-liters bensinmotor – bägge har en elmotor som kompanjon. 2,0-litershybriden är en likadan drivlina som i systermodellen Corolla men levererar 184 hästkrafter, vilket ger den här relativt lilla kompaktsuvens förare en riktigt bra körkänsla på vägen. Den släpper bara ut 119 gram koldioxid per kilometer, och årsskatten ligger på låga 2 308 kronor.
Extra krafter gör skillnad
Även om 1,8-litersmotorn på 122 hästar duger gott och väl så skulle jag rekommendera den som verkligen gillar att köra bil att slå till på den större motorn – de extra hästkrafterna gör skillnad. Och att köra på eldrift inne i staden går galant. Kraften kommer direkt vid ett tryck på gaspedalen när man slinker in i en ny fil på de tättrafikerade gatorna. På lands- och motorvägar rullar vi snabbt och utan att något större vägbuller tränger in. Trots att fjädringen är ganska hårt satt märks inte kullerstenar och fartdämpare inne i byarna så mycket som man skulle kunna tro.
Styrningen är verkligen bra – direkt och följsam. Något som emellanåt är lite trixigt att få fram är dock eldriften – trots att jag låtsas ha ett ägg under gasfoten brummar bensinmotorn i gång lite väl ofta under långsam körning.
En del knappar tillbaka
Den bil som ATL testar i Portugal har utrustningsnivån Executive, vilket bland annat innebär att det sitter 18-tums aluminiumfälgar på hjulen och att det är skinn som klär stolarna. Men även instegsmodellen Active är välutrustad och har Toyotas säkerhetssystem med bland annat autobroms, filhållningsvarnare och adaptiv farthållare.
Åttatumsskärmen är precis lagom stor och har det som behövs.
Interiört har en del knappar återvänt till infotainmentsystemet – vilket inte är så dumt. Jag tror att folk tröttnat på att sitta och svepa med fingret över skärmen hela tiden. Åttatumskärmen i C-HR är precis lagom stor och har det som behövs. Nu finns även Apple Carplay och Android Auto att tillgå, och bilen går förstås att koppla till en app. Med My T-appen uppdateras kartorna för navigationen automatiskt, och det går att kolla både kördata och var man ställde ifrån sig bilen på stormarknadsparkeringen. Dessutom finns en ”hybrid-coachning” för den som i likhet med ATLs testförare behöver träna mer på att köra så mycket på el som möjligt.
Ett minus är aningen dålig sikt bakåt.
Facilt pris och låg skatt
Den exteriöra designen är fortfarande lika kaxig – eller ”aggressiv”, som Toyotafolket helst säger – LED-lamporna och grillen har accentuerats lite mer bara. Den ser onekligen lite mer sportig ut än en vanlig kompaktsuv.
Toyota i Sverige tror att tjänstebilsförarna kommer att lockas av den nya tvålitershybriden, och det lär nog stämma – priset är bra och årsskatten rätt låg. Men C-HR kan också vara något för dottern eller sonen som vill ha ett eget nätt fordon som är roligt att köra. Gissningsvis vill mamma och pappa ha option på att köra den emellanåt, eftersom bilen kombinerar känsla med förnuft i form av en stark motor, mycket god säkerhet och låg förbrukning.
Bagageutrymmet är utrustat med lådor.
Toyota C-HR 2,0 Hybrid
Motor: 4-cylindrig bensin, 2 liter + elmotor, batteri nickelmetall.
Växlar: Automat, framhjulshjulsdrift.
Toppfart: 180 km/tim.
Effekt: 152 hk vid 6 000 v/min, med elmotor total effekt 184 hk.
Vridmoment: 190 Nm vid 4 400–5 299 v/min.
Acceleration: 0–100 km/tim på 8,2 s.
Tjänstevikt: 1 585 kg.
Max släpvagnsvikt: 725 kg.
Längd/bredd/höjd: 439/180/157 cm.
Markfrigång: Ingen uppgift.
Ekonomi/miljö
Pris: Från 337 700 kronor.
Skatt: 2 308 kronor.
Förmånsvärde: Ingen uppgift.
Garantier: Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.
Förbrukning: 5,3 l/100 km.
CO2-utsläpp: 119 g/km.
Säkerhet
Standard: Autobroms med fotgängardetektion, adaptiv farthållare, filhållningsvarnare.
Tillval: Backkamera, dödavinkelnvarnare, rear cross traffic alert.
Euro Ncap: 5 stjärnor.
Komfort
Ställbar ratt: Höjd/längd.
Bagageutrymme: 358 liter.
Elektrisk justering förarsäte: Tillval.
El-inställning svankstöd: Tillval.
Navigation: Tillval.
Plus/minus
Plus: Goda köregenskaper, låg förbrukning och låga utsläpp.
Minus: Rätt trångt baksäte och aningen dålig sikt bakåt.
https://www.atl.nu/uncategorized/kaxig-elhybrid-med-laga-utslapp/
Tillbaka till startsidan »