– Det är extremt låga priser just nu, så här låga priser har vi aldrig haft tidigare, säger Peter Chudi, mäklare på Svensk kraftmäkling.
Elcertifikatsystemet har funnits sedan 2003 och syftet är att stödja producenter av förnyelsebar energi genom att ge dem certifikat, som elanvändarna i slutändan får betala för. Priset sätts på en marknad där utbud och efterfrågan styr och eftersom produktionen av förnyelsebar energi har ökat kraftigt under de senaste åren har även mängden certifikat gjort det. Det har i sin tur gjort att priset rasat.
– Priset just nu på spotcertifikat med leverans inom några dagar är 16 kronor. Det har varit uppe som högst på 384 kronor 2008, så det är stora rörelser, säger Peter Chudi.
Det handlar med andra ord om en priskollaps.
– Det är svårt att se något som ska höja priset. Det kan till och med bli lägre än idag, säger han.
Vinnarna är alla elkonsumenter som får en lägre elräkning. Förlorarna är de elproducenter som var tidigt ute med att satsa på förnyelsebart och som räknat med ett högt elcertifikatpris för att få investeringskalkylerna att gå ihop.
– Det är den enskilde markägaren, bonden, som funderade på ”ska jag köpa en ny maskin eller ska jag sätta upp ett vindkraftverk?”. Hen drabbas hårt av det här, säger Charlotte Unger Larson, vd för intresseorganisationen Svensk vindenergi.
För de kapitalstarka och ofta utländska investerare som storsatsar på framförallt vindkraft just nu har däremot elcertifikaten ingen betydelse.
– De räknar inte med någon ersättning från elcertifikatsystemet. Ny vindkraft i Sverige kan byggas helt utan stöd idag, säger hon.
Den kraftiga utbyggnaden av vindkraft innebär att målen med systemet både nåtts och överträffats – i förtid. Och Peter Chudi ser prisraset som ett bevis för att systemet varit lyckat.
– Ja, det tycker jag. Marknaden avvecklar systemet på egen hand genom att avveckla priset. Nu får vi se när politikerna avvecklar själva ramverket, så att vi inte behöver hålla på med det här stödsystemet. Just nu löper det till 2045, men med de här låga priserna blir det onödigt att ha ett helt system där elleverantörer, producenter och myndigheter måste tillsätta resurser för att handla med en produkt som egentligen inte behövs, säger Peter Chudi.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7410419
Tillbaka till startsidan »