ANNONS

Från biltillverkare till mobilitetsleverantör. Toyota genomgår nu stora förändringar för att kunna skapa hållbar mobilitet för alla. En ny delningstjänst och en autonom flexibel minibuss är en del av koncernens resa mot målet.
Hårdare miljökrav, nya konkurrenter och en mobilitetsbransch i ständig förändring har inneburit nya utmaningar för bilindustrin. Toyota har sett utmaningen som en möjlighet och sadlar nu om från att vara en biltillverkare till att bli en allsidig leverantör av hållbar mobilitet. Målet är att bli det mest elektrifierade mobilitetsvarumärket i världen. Bilen tros fortfarande ha en viktig roll, men det krävs en större mångfald av tjänster för att öka dess tillgänglighet.
– Vi vill göra oss tillgängliga på ett helt nytt sätt. Vi ser en stor trend där ägande övergår till nyttjande. Man kan jämföra det med Spotify, i dag köper ingen skivor längre, säger Christian Hallin, Manager New Mobility & Connected Car på Toyota Sverige.
Koncernen har på senare tid bland annat lanserat bildelningstjänsten KINTO Share i flera delar av världen. I Sverige finns tjänsten tillgänglig i Stockholm och Göteborg där man har möjlighet att boka en bil i allt från en timme upp till hur länge man vill. I dag har tjänsten 7 000 registrerade kunder och inom kort kommer den lanseras i fler städer.
– Det har växt väldigt snabbt och blivit väldigt populärt. Som kund kan man välja mellan flera olika typer av bilar, allt från en liten Yaris till en stor skåpbil, säger Christian Hallin.
Pröva KINTO ShareVia varumärket KINTO har man även lanserat flera andra mobilitetstjänster i olika delar av världen. Bland annat KINTO Flex, en flexibel leasingtjänst med kort bindningstid vilket innebär att du kan byta bilmodell när behovet ändras, KINTO One, som är en mer traditionell leasingtjänst där allt utom bränsle ingår, KINTO Ride, en typ av taxitjänst med fokus på bra pris och bekvämlighet, samt KINTO Join som gör det möjligt för kollegor att hitta smidiga sätt att samåka till jobbet på.
Visionen är att bilflottan ska bli mindre då fler kan använda sig av färre bilar samt att de fordon som används ska ha så lite påverkan som möjligt på den omgivande miljön. I dag är alla KINTO:s personbilar antingen elhybrider eller laddhybrider. Snart kommer du även att kunna köra på vätgas i och med introduktionen av Toyotas unika bränslecellsbil Mirai som kommer vara tillgänglig för KINTO-kunder i Sverige.
På längre sikt vill Toyota även att flera olika typer av innovativa fordon ska bidra till den stora mobilitetssatsningen. Bland annat har man tagit fram det självkörande och elektrifierade bussliknande fordonet e-Palette som med sin flexibla modulanpassade interiör kan anpassas och användas på fler olika sätt, precis som färgerna på en målarpalett.
– Vår vision är att fordonet ska kunna utrustas efter behov. Det skulle till exempel kunna bli ett litet undersökningsrum för någon som är på väg till ett läkarbesök. Via AI och uppkopplade tjänster skulle enklare tester kunna utföras på en person samtidigt som den körs till vårdcentralen. När man anländer har läkaren redan fått färdiga provsvar.
Toyota vill skapa fordon som har så liten påverkan som möjligt på den omgivande miljön, både under tillverkningsprocessen och nyttjandetiden. Med hjälp av mobilitetstjänster som KINTO och smarta uppfinningar som e-Palette är målet att fler ska kunna nyttja dessa fordon.
Toyotas mål: Ska lansera 40 elektrifierade fordon innan 2025
https://www.svd.se/toyotas-smarta-losningar--vill-skapa-hallbar-mobilitet
Tillbaka till startsidan »