Det kan vara en hel vetenskap att köpa en ny bil. Men det viktigaste är att utgå ifrån dina behov. Här benar Toyota ut de olika valen.
Det första du ska fundera över är vilka behov du har eftersom det styr hela bilköpet. Frågor du ska ställa dig själv är hur och var du kör, hur liten bil du klarar dig med och vad du ska ha bilen till.
– En kund som kommer hit är oftast påläst. Förr kunde kunderna komma tre, fyra gånger innan de visste vad de ville ha, berättar Niclas Sturesson, försäljningschef på Toyota i Karlskrona.
Vill du vara extra påläst kan du kolla Bilprovningens statistik och Folksams säkerhetsrapport.
– Då är du mer övertygad om att du har gjort ett köp efter alla konstens regler, säger Bengt-Göran Nilsson, säljare på Toyota i Karlskrona.
När du väl vet vad du behöver är det dags att reda ut vad som egentligen är det du behöver. Här förklarar Bengt-Göran och Niclas.
Ny bil eller begagnad?
Enligt Niclas är en fördel med att köpa en ny bil att du vet vad du betalar för och har garantier. Du kan dock ha garantier på vissa begagnade bilar också. Det är även positivt att du själv kan välja vilka funktioner du vill ha i en ny bil.
Procentuellt sett tappar bilen lika mycket i värde oavsett om du köper den som ny eller begagnad. Däremot handlar det om mer pengar på en ny.
Drivmedel
Det finns mycket att välja mellan när det gäller drivmedel. Var uppmärksam på att skattesatsen kan påverkas av valet av drivmedel. Fasta drivmedel som diesel och bensin ger högre skatt.
– Jag skulle inte rekommendera diesel för det finns städer som förbjuder infart med det. Sen ska man komma ihåg att diesel är snäll mot naturen men stygg mot människan, säger Bengt-Göran.
Enligt honom är fördelarna med bensin att den är lättillgänglig och billig att köra på.
Etanol väljer han bort helt eftersom det kan förstöra motorn.
– Byter du motorn för att du har kört på etanol är det inte bättre för miljön. Etanol är därmed helt ekonomiskt oförsvarbart, säger han.
Vill du vara snällare mot miljön finns det en del att välja på i dag, bland annat olika typer av hybrider. Det finns elhybrider som tar tillvara rörelseenergin. Så varje gång du bromsar eller rullar används kraften till att ladda batteriet. Du kan därmed kör hälften av tiden på el.
Till den behöver du inte heller någon sladd i bilen eller skaffa laddbox. Så länge du har bränsle i bilen går det att köra den.
Det finns också mildhybrider. De har en generator som minskad bränsleförbrukning, men den drivs fortfarande mestadels på bränsle.
Sedan finns det även plugg in-bilar. De laddas med sladd och kör max sex mil på el. Därefter övergår den till att bli en vanlig bil eller som elhybriden ovan.
– De flesta blir tyvärr vanliga bilar, säger Bengt-Göran.
De tycker att det är lite problematiskt med rena elbilar.
– Ska du ha en elbil får du nog ha en bil till i familjen eller planera dina resor mycket, säger han.
Dessutom menar Niclas att majoriteten av Sveriges befolkning inte kan ha en elbil eftersom de antingen inte har möjlighet att ladda den eller inte har råd.
Toyota har även börjat med elbilar som du tankar med vätgas.
– Du kan inte hitta ett renare drivmedel. Restprodukten är H2O, säger Bengt-Göran.
Men det ligger långt fram i tiden eftersom infrastrukturen tar lång tid att bygga ut. I dag finns den närmaste tankstationen i Malmö.
Stor eller liten bil?
De anser att nyare mindre bilar är säkrare än större äldre bilar.
– Men ju mindre bil du har desto mindre har du att sätta emot ett stort fordon, säger Bengt-Göran.
En liten bil passar den som kör ofta men mestadels kortare resor i stadsmiljö och sällan på motorväg. Är du ensamstående utan djur, sommarstuga och utan fritidsintressen med stor utrustning klarar du dig förmodligen med en liten bil. Det blir både billigare och lättare att parkera.
Ska du ha en familjebil för små barn, hund och barnvagn behöver du en stor bil.
– Många köper för stora bilar. De tänker att ”de är bra att ha”. Det kan vara rent onödigt, säger Bengt-Göran.
Automat eller manuell växellåda
Om tio år tror inte Niclas och Bengt-Göran att det finns manuella växellådor. Automatare erbjuder enklare körning och du behöver inte använda vänsterfoten.
– Problemet förut var att automat drog mer bränsle men nu är det tvärtom, säger Bengt-Göran.
Färg
Du kan välja färg helt efter smak och tycke.
– Det finns olika lack. Men dagens lack är så bra kvalitetsmässigt att det spelar ingen roll. Det handlar om vad du själv tycker, säger han.
Privatleasing
Privatleasing är ett alternativ till att köpa. Det är många som väljer det i dag eftersom det är ett smidigt ägande. Du har en månadskostnad som du betalar, slipper kontantinsats och oftast ingår servicen. Då har du kontroll över månadskostnaderna. Nackdelen är att du binder dig på tre år.
– Men de pratar om att du ska kunna ångra det efter halva tiden. Fast då är det dyrt, säger Bengt-Göran.
Det kan bli ett problem om du till exempel leasar en liten bil men sedan får barn och därför behöver en större bil.
Tips
Vill du vara extra påläst kan du få mer information på nätet:
Bilprovningens statistik – Den ger dig information om fel vid besiktning av olika bilmodeller.
Folksams säkerhetsrapport – Folksam listar bilmodeller och hur säkra de är.
https://www.sydostran.se/karlskrona/sa-valjer-du-ratt-bil/
Tillbaka till startsidan »