På förpackningen är det en Sverigeflagga och texten ”Scan. Alltid svenskt kött”.
Men få har koll på att Scan transporterar det styckade svenska grisköttet från slakteriet i Kristianstad i kylcontainrar på lastbil och färja till sin anläggning i Swinoujscie i Polen där det processas, innan det fraktas tillbaka för att säljas som svensk bacon i svenska matvaruaffärer.
Fram till 2006 skivades och packades Scans svenska bacon i skånska Kävlinge. Ett skäl att flytta processen utomlands uppgavs vara lönekostnaden. Enligt Lantbrukets affärstidning ATL kostade en anställd i Kävlinge vid den tiden fyra-fem gånger mer än en anställd på fabriken i Polen.
HKScan framhåller dock att det handlar om att man ville effektivisera produktionen.
– Ur ett ekonomiskt perspektiv var Polen och Swinoujscie då ett bra alternativ, uppger Cecilia Ibson, presskommunikatör på HKScan.
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/scans-kott-skeppas-till-polen-for-att-bli-bacon/
Tillbaka till startsidan »