Bilen är ett exempel på flera laddhybrider som kommer till marknaden med -längre räckvidd på el än de knappa 5 mil som vi vant oss vid de senaste åren. Det stora batteriet på 24 kWh ger en angiven räckvidd på upp till nästan 9 mil. Så långt kommer inte Di Weekend innan bensinmotorn måste hjälpa till, men 6–7 mil går faktiskt att köra utan avgaser, vilket är impone-rande i sig med tanke på fordonets storlek och vikt.
Ljudnivån i bilen är utmärkt och som -allra bäst när bilen går på el. Något el-motorväsen hörs inte och det är egentligen bara däckens kontakt med vägen som märks. Toppfarten med enbart eldrift -ligger på 135 km/tim, vilket gör att det går att -hålla bra tempo utan att förlita sig på förbränningsmotorn.
Sportbilssnabb på 5,6 sekunder
Komforten imponerar och X5 går tyst och lugnt även när bensinmotorn surrar i gång. Det rör sig om en treliters bensinsexa som, i kombination med eldriften, ger 394 hästkrafter och hela 600 Nm i vridmoment. Den åttastegade automatlådan växlar mjukt och fint, något annat är inte att förvänta sig. -Efter att ha kört många renodlade elbilar på sistone är det dock ändå lite ovant när lådan måste sättas i arbete.
Trots att en redan tung bil blivit tyngre gör effekten och kraften att X5 har en toppfart på 235 km/tim och sticker i väg från stillastående till 100 km/tim på sportbils-snabba 5,6 sekunder. Greppet är utmärkt och bilen får hjälp av fyrhjulsdriften att överföra energin till rörelse framåt över -asfalten. Att någon skulle ta sin lyxiga BMW-suv ut i terrängen ter sig osannolikt, men det kan vara bra att veta att det går. Markfrigången är till exempel 21,4 centimeter och X5 klarar av att vada genom en halvmeter djupt vatten. Gissningsvis klarar bilen mer än vad de flesta förare vågar utsätta den för utanför vanliga vägar.
Passar inte i Gamla stan
Det är också i ett öppet asfaltslandskap som X5 gör sig bäst. Milen liksom bara försvinner på motorvägen. Den typen av körning passar dock inte hybridsystemet som bäst. När batteriet är tomt får man räkna med hög förbrukning från bensinmotorn. Av de olika körlägena känns normalläget bäst och bekvämast, även om styrningen i sport-läget är ett strå vassare. Någon sportbilskänsla är dock svår att uppbringa i den här typen av bil, om man inte vill gå hela vägen som Lamborghini som bygger den -galna suven Urus.
Elektrifieringens fördelar i X5 visar sig vid blandad körning och i stan, där man inte håller hög jämn hastighet och kan dra -nytta av bromskraftsåtervinningen. Problemet med X5 och stadstrafik är att det rör sig om en stor bil, precis under fem meter i längd. Det är svårt att krångla sig fram i trånga passager, det är inte direkt den perfekta -bilen för Gamla stan i Stockholm. Svenska parkeringsgarage är dessutom sällan -anpassade för den här bilstorleken. Tur att flera kameror visar vad som finns runt -bilen på den stora skärmen, särskilt om vän-nerna på parkeringsplatserna bredvid har sladdat in lite nonchalant på snedden.
Lyxig jätte hänger inte med i klimatracet
En annan finess som är väldigt bra hos BMW är projiceringen av information framför föraren i rutan, det som brukar -kallas ”head up display”. Bilden är stor och tydlig och kan anpassas precis som man vill ha den. Världens biltillverkare har egent-ligen bara ett problem kvar att lösa när det gäller den här tekniken och det är att få den att fungera i kombination med polarise-rande solglasögon.
Förare av X5 har också möjlighet att -styra vissa av bilens funktioner via gester i -luften. Snurra på fingret för att höja eller sänka -volymen, byta låt eller svara på ett samtal till exempel. Visst är det en gimmick, men faktiskt en ganska användbar sådan.
Lite rörigt i kupén
Interiören håller hög klass generellt och BMW biter sig fast i blandningen av -skär-mar, pek och klicka, och vanliga -fysiska -reglage. Det gör att det går på gammal vana att snabbt anpassa temperatur och byta radio-kanal, på bekostnad av ett lite -rörigt intryck i kupén.
X5 som laddhybrid kostar från 789 000 kronor. Men med tilläggspaket drar priset i väg ytterligare. M-paketet kostar till exem-pel 63 500 kronor och det går alldeles utmärkt att komma över miljonen när man bockat i alla andra tillbehör man vill ha. Trots det ligger laddhybriden X5 topp tre när det gäller elektrifierade bilar från BMW hittills i år. Förutom bilens kvaliteter är det gissningsvis ett förhållandevis lågt förmånsvärde som lockar.
70 procents minskning
Stora tunga bilar är i regel inte miljö-vän-liga, i jämförelse med mindre och lättare. Och laddhybrider kan kritiseras. Om de inte laddas ofta går en stor del av poängen förlorad. Samtidigt går de att köra riktigt snålt och med tanke på X5:ans storlek och vikt blir koldioxidreduktionen stor.
Enligt BMW:s uträkning, som utgår från hela kedjan från råmaterial och produktion till användning och återvinning, blir CO2–utsläppen 40 procent lägre med laddhybriden än den vanliga bensinversionen. Det med en elmix av europeiskt snitt, om bilen laddas med el från förnyelsebara källor blir minskningen 70 procent.
Ska du ha en stor suv är det bättre att köra en bil som är delvis elektrifie-rad. Det är dessutom -bekvämare.
https://weekend.di.se/bil/storsuven-som-gar-att-kora-snalt
Tillbaka till startsidan »