Tesla Model X har fullt tillräcklig räckvidd och tillgång till sammanhängande nätverk av Superchargers i stora delar av Sverige och Europa så långresor är inget större problem. Den enda utmaningen uppstår om man vill ha skidor med på skidresan – det går ju inte att montera takräcke med skidbox på grund av falkvingedörrarna. Efter en del googlande och lite räkneövning löstes detta enkelt med skidboxen Thule Touring Sport monterad på en bagagehållare för dragkroken – Easy Base, också den från Thule.
Vid förra vintern skidresa surrades min snowboard och hustruns skidor fast på en cykelhållare monterad på dragkroken. Detta fungerade hyfsat trots att det inte gick att öppna bagaget med cykelhållaren på plats.
Att sedan lyfta av skidorna och montera av cykelhållaren vid framkomst till Sälen var ett riktigt skitgöra då vägsalt och snömodd effektivt hade fångats upp av skidpaketet.
Inför årets första skidresa i 13-helgen sökte jag därför efter en smidigare lösning. Äldsta dottern har dessutom bytt upp sig till längre skidor och i år skulle även två junior-snowboards utöver förra årets skidutrustning med i packningen.
Touring Sport är Thules minsta och lättaste skidbox med måtten 190 × 63 × 39 cm och en vikt på bara 11 kg. Bagagekorgen Easy Base har rekommenderad max lastvikt på 50 kg så det återstår alltså 39 kg för packningen i boxen. Hustruns skidor väger 8 kg och min egen snowboard väger 5 kg. Äldsta döttrarna har både snowboard och skidor som väger 12 kg tillsammans så det var ingen risk för överlast. Minstingens skidor är nu de enda som får plats på golvet bakom baksätet som annars är ett bortglömt stuvutrymme.
Genom att bara montera två av bagagekorgens stag och sätta dessa upp och ned fick jag två profiler som gick finfint att montera skidboxen på. Bagagekorgen monteras enkelt på dragkroken på bara en minut genom att dra åt den skruv som fixerar korgen på kroken.
Med skidboxen stängd går det fint att öppna bagaget och det är även gott om utrymme mellan bil och skidbox att komma åt att lasta i och ur bagaget. Skidorna är nu väl skyddade från smuts och barnen kan dessutom komma åt skidorna själva utan problem.
Resan upp till Branäs är bara 41 mil och kräver ett laddstopp vid Superchargerstationen i Karlstad (även om Teslas navigator även föreslog ett laddstopp på 0 minuter vid Supercharger Uddevalla).
Start kl 6:43 med 100% batteri SoC och beräknad framkomst i Branäs kl 13:13 med ett laddstopp vid SC i Karlstad kl 10:11.
Karlstad nåddes redan kl 9:22 med 19% SoC. Kl 9:58 fortsatte så färden norrut utefter E45 med 80% SoC och en estimerad framkomst till Branäs kl 12:32 med 28% återstående batteriladdning.
Det var lite trixigt med avståndsbedömningen i backkameran men jag lyckades backa intill Superchargern utan incidenter. Laddsladden räckte gott och väl trots det ökade avtåndet till bilens laddutag.
Uppe i Branäs hittade vi laddplats utanför Ski Lodge, de fyra laddplatserna är utrustade med 230V/16A CEE industriuttag så det krävs adapter för att ladda. Resan upp till Branäs tog bara 5 timmar och 20 minuter inkl. 35 minuters laddstopp i Karlstad.
På hemresan blev det efter 2 timmars körning ett besök vid Superchargern i Karlstad och denna gång var vi inte ensamma. Det blev en hel del nyfikna frågor kring montaget på dragkroken. Efter en kaffe och 30 minuter hade vi laddat upp från 37% till 90% batteri SoC och kunde återuppta vår resa hemåt igen.
Väl hemma återstod 12% batteriladdning. Även hemresan tog 5 timmar och 20 minuter inkl 30 minuters laddstopp. Totalt hade vi kört 82 mil fram och tillbaka från Branäs med en medelförbrukning på 2,64 kWh/mil så bakboxen ökade inte energiåtgången vad jag kunde se.
Annonser
https://blixtgordon.wordpress.com/2018/01/15/tesla-model-x-med-bakbox/
Tillbaka till startsidan »