På två år har utbyggnadstakten av vindkraftverk sjunkit med 80 procent i Tyskland.
– Ja, det är verkligen dramatiskt, säger Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi om den kraftiga minskningen.
De dramatiska siffrorna kommer från Mattias Wondolleks kollegor på det tyska branschorganet för vindkraft. De visar att vindkraften 2017 byggdes ut med 5 Gigawatt. Två år senare, 2019, hade det minskat med 80% till drygt 1 Gigawatt.
Det finns flera förklaringar till det här raset enligt Mattias Wondollek. Det mesta av den tyska vindkraften är byggd i norra delen av landet och det börjar bli ont om utrymme och allt svårare att få byggnadstillstånd där.
En annan orsak är att tillståndsprocesserna är komplicerade. Inte minst vad det gäller att dra nya luftledningar som ska transportera strömmen från vindkraftsparkerna till konsumenterna.
Men trots de senaste två årens sjunkande utbyggnadstakt är Tyskland fortfarande Europas överlägset största vindkraftsnation, med mer än dubbelt så mycket installerad kapacitet jämfört med tvåan Spanien.
Vindkraften är viktig i Tyskland för att minska klimatutsläppen. Den ska bidra till att ersätta kolkraften, men också kärnkraften som håller på att fasas ut.
Frågan är nu om den minskade utbyggnaden bara är ett hack i kurvan, eller om den kommer att öka igen.
– Tyskland har höjt sitt mål för havsbaserad vindkraft till 2030, från 15 till 20 Gigawatt. De kanske väljer att gå ut i havet och satsa mer på havsbaserad vinkraft, säger Mattias Wondollek.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7414635
Tillbaka till startsidan »